Verliesbegeleiding… je denkt liever niet aan wie of wat je ooit zou kunnen kwijtraken, want je bent op zoek naar levensgeluk. Heb je het gevonden, dan hoop je dat het altijd zal voortduren. Met mensen om je heen die je leven kleur geven en er voor je zijn als je ze nodig hebt. Een warm thuisfront. Een maatschappelijke positie die je zelfvertrouwen geeft. Maar op een dag kan het plotseling anders zijn als een belangrijke schakel in je leven wegvalt. Een ingrijpende verandering is het gevolg. De leegte die deze met zich meebrengt noemen we verlies. Het gevolg is een situatie van rouw. We spreken dan ook van Verlies en Rouw. Een verlieskundige of verlies- en rouwconsultent adviseren en begeleiden je tijdens het rouwproces. Als verliescoach ga ik een stap verder. Tijdens de verliesbegeleiding help ik je de draad weer op te pakken en te gaan doen waar je weer energie van krijgt. Verderop in de tekst zal duidelijk worden hoe ik dat doe. Ook is er een brochure te downloaden.
VERLIES IN DE PRIVÉSFEER
Terwijl je deze pagina over verliesbegeleiding bezoekt ben je mogelijk net iemand kwijtgeraakt die je dierbaar is. Misschien is het iemand die dichtbij je heeft gestaan zoals een grootouder, je vader of moeder, je partner, een kind of zelfs een huisdier. Misschien iemand met wie je je anders sterk verbonden hebt gevoeld. Bijvoorbeeld een goede vriend(in) of een fijne collega met wie je niet alleen over het werk sprak. Maar vaak is er niet eens sprake van overlijden bij verliesbegeleiding. Denk bijvoorbeeld eens aan een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding, een ongeluk of verlies op het werk. Ook hier kan behoefte zijn aan verliesbegeleiding doordat je levenssituatie ingrijpend is veranderd en je mogelijk hulp nodig hebt bij de rouwverwerking.
VERLIES OP HET WERK
Ook een veranderende situatie in je werkkring kan maken dat je behoefte hebt aan een verliescoach. Een reorganisatie bijvoorbeeld, waardoor er interne verschuivingen plaatsvinden. Je moet met nieuwe collega’s samenwerken in een nieuwe functie op een andere afdeling. Plotseling worden je competenties onder de loep genomen en wordt je functioneren in twijfel getrokken. Je moet je bedrijfsauto inleveren en de opleiding die je zou volgen gaat niet door. Je krijgt de indruk dat je baan op de tocht staat, maar je probeert er niet aan te denken. Als je je baan kwijtraakt is het alsof de grond onder je voeten wegzakt. In de rouwsituatie die ontstaat is moeilijk te herkennen dat in elke bedreiging een nieuwe kans schuilt. Een cruciaal aandachtspunt bij verliesbegeleiding is dan ook Verlies op het Werk.
ROUWVERWERKING
Rouwen is een normale reactie bij verandering of verlies die van betekenis is. Rouwen gaat niet alleen over verlies door overlijden, maar is veel breder. Rouwen betekent afscheid nemen en de verandering onder ogen zien. Aan de slag gaan met het verlies door het uitvoeren van rouwtaken. Je hoeft dat niet alleen te doen. Een verliescoach kan je daarbij ondersteunen en begeleiden.
ZORG BIJ VERLIES EN ROUW
Tijdens de rouwperiode zijn tal van administratieve en praktische zaken te regelen rond de uitvaart en de nalatenschap. Maar eigenlijk staat je hoofd daar niet naar staat en zie je er tegenop. Onze dienstverlening is erop gericht je op elk gewenst moment bij te staan met raad en daad. Wij zijn gewend om als coach en persoonlijk assistent te werken. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de persoonlijke sfeer. Lees meer…